Enebolig Lillehammer

I samarbeid med oppdragsgiver har jeg for trapperom, bibliotek og stue foreslått en funksjonell møbleringsplan, belysningsplan og farge- og materialplansjer.

 

Familien har gjort sine egne vurderinger og valg.

Under kan dere lese litt om mine tanker bak prosjektet.

Familiens ønsker:

 

En funksjonell planløsning i de aktuelle rommene.

 

Et funksjonelt trapperom, hvor man kan ta imot gjester. Rommet skal også ha ei stilmessig riktig og     velfungerende trapp.

 

Bibliotek med plass til hjemmekinoanlegg, bøker, diverse utstyr for «TV», avslapning og peiskos.

 

Ei koselig «trappehule» for oppbevaring av bøker, samt romme plass for å trekke seg tilbake med ei bok.

 

Ei stue med plass for å spise, se TV, lese, ta imot gjester og kunst på veggene.

 

Bruk av egne møbler der det er funksjonelt. Ellers forslag på alternativ utnyttelse av plassen.

 

En funksjonell belysningsplan som fungerer i forhold til møbleringsplanen.

 

Fargeforslag.

 

I møbleringsplanen har jeg lagt vekt på å dele rommene opp i avgrensede soner, slik at de forskjellige aktivitetene ikke skal komme i konflikt med hverandre. Med gode og klare gang- passasje- og bruksarealer kan daglige gjøremål gå så flytende som mulig. Av den grunn har jeg valgt å fjerne noen av de eksisterende møblene og foreslått alternative møbler. Dette vil igjen kreve litt omorganisering av «innhold i skap».

 

Jeg har tatt hensyn til husets retningsorientering ved møbleringen, slik at det naturlige lyset skal få slippe mest mulig fritt inn i rommene, samtidig som man kan nyte den flotte utsikten. Stuen og trapperommet har store majestetiske vinduer og rommene vil oppleves som lyse og varme. Biblioteket har ingen vinduer, så naturlig lys vil kun slippe inn gjennom døråpning/vindu i dør. Rommet krever derfor godt med kunstig belysning, som kan dimmes og reguleres etter ønsker og behov.

 

EN «RØD TRÅD» - ARKITEKTONISK FORM

 

For å skape et helhetlig og samlende uttrykk i dette prosjektet, har jeg funnet en «rød tråd» gjennom den arkitektoniske utformingen av huset. Den trekantede formen er noe som gjentar seg i tidligere tilbygg, nytt tilbygg og i opprinnelig bygg (skrått tak). Nye vinduer, samt «vinterhagen» oppe i stuen tar også igjen denne formen. Den trekantede formen er foreslått tatt igjen i småbord, mønster i teppe, stol i trapperom og i tekstiler/puter.

Fargene i dette prosjektet er valgt ut ifra de fargene som allerede er brukt i huset. Varme farger som går mot gult, som harmonerer fint til alt de forskjellige fargene som er foreslått, samt  den umalte panelen.

Kontrastfargene er valgt ut ifra gamle eksisterende arvemøbler.

Det svarte som er foreslått i de forskjellige rommene, vil binde rommene fint sammen og skape tyngde i den luftige arkitekturen.

 

TRAPPEROM

Ny plassering av trapp opp til 2. etg.

Ny elegant trapp i glass, sort og grått.

Sparsommelig møblering, med måltilpasset speil på vegg nord i forlengelse av trapp/gulvbelegg, og i samme høyde som vindu på vegg sør. Dette for å understreke sonen hvor trappen begynner og avslutter, samt at man har mulighet til å speile seg i helfigur. Videre har jeg foreslått noen stilmessige enkle knagger på samme vegg, til bruk for gjester.

 

BIBLIOTEK

Har foreslått en møbleringsplan hvor lerretet er tenkt på vegg vest, mot trapperom og sofaen plassert mot vegg nord og øst, slik at man kan sitte i denne å se både på TV og mot peis. Går man for modulsofa, kan man enkelt flytte på modulene etter ønsker og behov. En plasstilpasset sofa vil være veggfast og må spesialtilpasses. Egnede puter må tilpasses/sys. Har foreslått bord i forskjellige størrelser og i trekantform. Disse er fleksible og kan lett flyttes på og brukes ellers i huset. Vegghengte hyller under og ved siden av lerret, for mest mulig fri gulvplass, samt bokhyller på hele vegg nord.

Et stort og lunt teppe på gulvet foran bokhyller og peis vil innby til kos og avslapning.

 

TRAPPEHULEN

Der den opprinnelige trappen opp til 2. etg har gått. Fin utnyttelse av plassen.

Er tenkt som en lun krok, hvor man kan trekke seg tilbake med f.eks. ei reisebok eller et fotoalbum.

På dee brede tilpassede trappetrinnene/setene har jeg foreslått formtilpassede puter å sitte på i kontrastfarger.

Med innebygde downlights i hulen vil belysningen være minst mulig generende. Velger man doble downlight, kan disse belyse to veggflater. Egen dimmer på dette lyset anbefales.

Den generelle belysningen i rommet er tenkt i form av regulerbare og fleksible skinner. Velger man hvite skinner vil de «forsvinne» mest mulig inn i taket. Vegghengte regulerbare lamper på vegg for lesning.

Når det gjelder TV-titting og lys er det viktig å ha lys i området rundt TV-en som ikke virker sjenerende. Er det for mørkt i rommet blir det for stor kontrast for øyet, noe som både er skadelig og slitsomt. Ved å lyse opp veggflaten rundt TV-apparatet unngår man ubehag og blending. Overgangen mellom det skarpe lyset på skjermen og de nærmeste omgivelsene blir ikke så markerte. Det er viktig at lyset ikke reflekteres i skjermen.

 

STUE

Stuen er stor, lys og åpen og med en varierende takhøyde og arkitektonisk konstruksjon.

Et spennende allrom som er foreslått inndelt i fem soner ut ifra familiens ønsker og behov.

 

SPISESONE

Langbord med benk og stoler, hvor bordet fint kan trekkes ut i full lengde.

Tilhørende vitrineskap på vegg nord, for sammenheng til spisegruppen og for lett tilgjengelighet.

Har foreslått noe av familiens flotte kunst samlet på vegg øst over benk. Med masse naturlig lys fra vinduene fra vest, vil veggen fungere som et galleri for kunsten.

For maksimal belysning når bordet trekkes ut i full lengde kan man fint benytte to pendler over bordet. Velger man en pendel som også lyser oppover, vil det være med å understreke den bemerkelsesverdige takhøyden. (Ps! Pendlene vil også skjerme for kunsten på veggen). Det er viktig å henge pendlene i passe høyde slik at gjester og familie kan se hverandre og for å hindre blending. Dimmer for å unngå blending og for å kunne skape stemningslys.

 

TV-SONE

For å få minst mulig direkte lys inn i TV-skjerm, har jeg foreslått TV-sonen vendt mot vegg nord, i flukt med søyle og symmetri med det ene vinduet som vender mot nord.

For å markere sonen, har jeg foreslått et stort teppe/evt to, som skal dekke det gitte området. Med trekanter i sort, tar man igjen den sorte "fargen" samt den trekantede formen i arkitekturen.

Vegghengt hylle under TV, for å spare gulvplass. Også disse er foreslått i samme utførelse som i bibliotek.

I sonen er det også plass til å løfte med seg noen ekstra stoler om det er behov for det.

Eksisterende gulvlampe i messing (med tre lyskilder) sammen med plante på gulv, vil være med på å avgrense sonen. Fleksible vegghengte lamper på vegg nord, for lesing og godt lys i forhold til TV.

 

VINTERHAGE/TRAPPEROM

En lys og luftig plass, hvor man kan sette seg ned og nyte naturen utenfor. En av de to gamle stolene, som er trukket om med okergult ullstoff, kan lett flyttes hit.

Et godt sted for en kopp kaffe og ei avis!

Med grønne planter rundt blir dette ei «grønn lunge» i rommet.

Belysning i form av flere spektakulære pendler i tak over trapperepos.

 

PIANO

Pianoet har fått en «hedersplass» i stuen.

Med flott kunst hengende på veggen over, innbyr det til å sette seg ned og spille.

Et flott samlingspunkt hvor pianoet ikke får direkte lys på seg fra ute.

 

TEKSTILER/GARDINER

For å kunne skjerme for solen har jeg foreslått gardiner foran de to verandadørene.

Har foreslått oppheng i form av skinner festet i tak. Skinnene kan være doble og bør gå helt inn til vegg nord, slik at man kan dra gardinene helt bort og vekk fra vinduet.

Ønsker man to forskjellige typer gardiner (lystett og florlett), er det praktisk med to skinner. Da kan man enkelt velge hvilken av gardinene man vil trekke for og man skaper et fint spill. Ved å feste skinnene i taket vil man understreke takhøyden i rommet.

 

GENERELT OM BELYSNING

Har generelt foreslått en funksjonell og fleksibel belysning, hvor jeg ser for meg justerbare lamper i sort i en lett og moderne form, kombinert med gamle messinglamper. Vegglamper med regulerbar arm, både i høyde og lengde, er fleksible og kan benyttes både som leselys, bord lys og allmennbelysning.

Foreslår bruk av dimmere, tidsbrytere og armaturer som gir maksimal lyseffekt.

Robuste og rengjøringsvennlige lamper, er også god økonomi. Lampenes levetid øker. (En god plassering av downlights bør henge tett sammen med møbleringen).

Av praktiske hensyn og for best mulig funksjon anbefaler jeg en allmennbelysning, som kan slås av og på flere steder i rommet, samt dimmefunksjon for stemningsbelysning. (Vil man unngå svarte hull som stjeler lys, kan man trekke for vinduene om kvelden. Store åpne vindusflater er lyse og flotte på dagtid, men blir mørke hull om kvelden).

Klikk på pilen på den midterste bilderaden for å se flere bilder.

Bilder før oppussing
Trapperom
Trapperom

Her skal den nye trappen opp til 2. etg komme.

press to zoom
Trapperom
Trapperom

Vil få nytt tak, vegger og ei ny trapp.

press to zoom
Bibliotek
Bibliotek

Dette skal bli et bibliotek med plass for mange bøker og et lærret . Tak, vegger og gul vil bli byttet ut.

press to zoom
Opprinnelig trapp
Opprinnelig trapp

Vil bli til en hyggelig trappehule

press to zoom
Peis og trappehule
Peis og trappehule

Peisen vil bli bevart, men pipen vil bli malt og det vil bli lagt på ny glassplate foran ildsted.

press to zoom
Opprinnelig trapp
Opprinnelig trapp

Vil bli gjort om til en hyggelig trappehule, hvor man kan sitte å bla i bøker.

press to zoom
Stue med tett vegg
Stue med tett vegg

Vegg bag tv vil bli fjernet og gjort om til gang/galleri og dør vil bli tettet igjen. Det vil bli satt inn en vedovn med store glassdører i trekantet form.

press to zoom
Gang/Galleri
Gang/Galleri

Her er en del av veggen i stue revet og en ny gang/galleri vil ta form.

press to zoom
Stue/spisestue
Stue/spisestue

Vegger og tak vil bli malt. Nye gardiner med nytt oppheng.

press to zoom
1/2
Bilder etter oppussing
Møbleringsplan
Møbleringsplan
press to zoom
Belysningsplan
Belysningsplan
press to zoom
Dør inn til bibliotek
Dør inn til bibliotek
press to zoom
Samme farge
Samme farge

Dør og vegger i samme farge, gjør at døra forsvinner inn i veggen og skaper et rolig uttrykk.

press to zoom
Bilbiotek
Bilbiotek

Den ene veggen har fått en lun farge for å skape en den rette atmosfæren. Bøker i full takhøyde langs vegg nord. Ikke helt ferdig innredet enda.

press to zoom
Trappehule og peis
Trappehule og peis
press to zoom
Lesekrok
Lesekrok

Med plass for reisebøker.

press to zoom
Plasstilpassede puter
Plasstilpassede puter

Putene følger trinnene. Er lette å flytte på om man ønsker å ligge på gulvet.

press to zoom
20151020_162052
20151020_162052
press to zoom
1/3